Това лято се оказа горещо в Русия най-вече в политически план.

...
Това лято се оказа горещо в Русия най-вече в политически план.
Коментари Харесай

Отстрелване на неудобните кандидати в Русия

Това лято се оказа горещо в Русия най-много в политически план. След всеобщите митинги на младежите против корупцията и на доста елементарни руснаци против пенсионната промяна през последната година в този момент управляващите са изправени пред протести заради идните наесен избори за районна власт. Вече няколко седмици полицията работи твърдо против неразрешените манифестации на недоволните хора поради всеобщия отвод да бъдат регистрирани претенденти, които са известни със своите остри рецензии и дейности против Кремъл. Опозицията стачкува против недопускането на самостоятелни претенденти до локалните избори на 8 септември, които се обрисува

 

да бъдат сложни за подкрепяните от властта претенденти

 

в подтекста на все по-голямото обществено неодобрение в Русия. 

В Русия втората неделя на септември е известна като Ден за единно гласоподаване, така като се организират избори за установяване на представители за разнообразни позиции в локалната власт. По време на районните избори се избират местни парламенти, губернатори и кметове на 85 федерални области. Досега опозиционните претенденти рядко са събирали задоволително гласове, с цел да обезпокоят ръководещата клика. Залогът на Кремъл в този момент обаче е прекомерно огромен, с цел да се позволи на нежелани претенденти да се промъкнат в мрежата. Проблемът е, че в Русия

 

към този момент има заряд за смяна

 

и всеки, въпреки и най-малък триумф на опозицията, би могъл да въодушеви недоволните, само че към момента плахи или обезверени руснаци, които не имат вяра, че от тях зависи нещо. За властта основни са два фактора - че митингите започнаха тъкмо в Москва и че за първи път опозицията съумява да се сплоти.

" Ако обективно се огледа на нещата, през днешния ден Москва е един от най-успешно разрастващите се мегаполиси в света. В благоустройството, инфраструктурата, развиването на градската среда се влагат големи запаси. В Москва има сдържан приток на мигранти, а виталният стандарт е като в развитите страни. По доста параметри Москва е по-комфортна за живот от Лондон и Париж. Затова и митингите тук не са поради локални проблеми, а поради желанието за самоизразяване, за политически свободи, почитание и почтеност към жителите, за либерален жанр на политическото водачество. Въпросът за свободата надвива над въпроса за материалното благоденствие ", споделя социологът Михаил Дмитриев, някогашен президент на Центъра за стратегически разработки пред " Новая газета ".

В хода на скандалната акция за Московската дума управляващите направиха невъзможното - съумяха да обединят опозицията. Избирателите за първи път видяха по какъв начин демократичните претенденти работят в синхрон, обединени от възприятието си за морална справедливост. И по този начин започва голямата политическа консолидация на протестно настроените претенденти, която става изключително забележима на фона на продължаващата самодискредитация на " Единна Русия ".

 

" Има някои проблясъци на вяра за съветската народна власт

 

най-много на локално ниво при изборите за общински препоръки ", смята някогашният притежател на " Юкос ", а в този момент изтъкнат критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Общинските препоръки осъществяват ежедневното ръководство на единични региони. Това са по-малки административни поделения във всеки федерален индивид в Русия. Само в Москва има 125 такива области, всяка от които има собствен общински съвет. Именно там има напълно действителна опция за пробив. На последните локални избори в Москва през 2017 година демократичната коалиция, водена от рецензия на Кремъл Дмитрий Гудков, завоюва 250 от 1502 места. Въпреки че болшинството още веднъж е на партията на Путин  " Единна Русия " (77% от мандатите), демократичната коалиция постигна третия си максимален резултат (7.2%). " Ако сходни резултати се реализиран и на общинските избори в Русия този септември, тогава вероятно бихме могли да забележим по какъв начин въздействието на самостоятелните гласове се усилва на районно или даже федерално равнище в съветската политика ", разяснява Ходорковски.

За да резервира контрола си, режимът на Путин може да прибегне до всичко нужно - от злоупотреби с невалидни бюлетини като на президентските избори през 2018 г. до окончателното анулиране на избори, които не вървят по проект, както стана при губернаторските избори през 2018 година в Хакасия. Сценарият към този момент е в ход с отхвърли за регистрация на самостоятелните претенденти. По закон претендентите за губернаторско място и за районен парламент би трябвало да съберат несъмнено количество подписи за регистрация, които обаче би трябвало да бъдат одобрени от комисия, определена от ръководещите в даден съвет или община. Понастоящем " Единна Русия " на Путин има болшинство в общинските препоръки и надлежно цялостен надзор върху това кой да получи утвърждението да се кандидатира за даден пост. Съветниците могат да въздействат и върху назначенията на изборните комисии, които следят регистрацията на претендентите и преброяването на гласовете. Избирателните комисии постоянно отхвърлят потенциалните претенденти благодарение на юридически хватки и оповестяване на събраните подписи за незадоволителни или подправени. 

В средата на юли съветските управляващи оповестиха за невалидни кандидатурите на тридесетина претенденти за членове на Московската градска дума, измежду които няколко видни членове на опозицията. Московската изборна комисия до този миг е дала разрешение на 216 претенденти да вземат участие в изборите. Сред опозиционерите, чиито кандидатури бяха отхвърлени, са Иван Жданов и Любов Собол, съдружници на съперника на Кремъл Алексей Навални. Официалната причина е, че голяма част от подписите на хората, които ги издигат, са невалидни. Жданов и Собол настояват, че тези изказвания са изфабрикувани. 31-годишната Собол, юрист по специалност, съобщи, че изборната комисия е взела решение по разпореждане на кмета на Москва Сергей Собянин.

Според съветските закони независимите претенденти би трябвало да съберат най-малко три % от подписите на евентуалните си гласоподаватели във всеки от 45-те региона на Москва, което значи сред 4500 и 5000 души. Общо 17 претенденти от опозицията, които сполучливо са събрали нужните подписи, настояват, че процедурата по потвърждаване на валидността на подписите е непрозрачна.

Всичко това провокира всеобщи митинги в Москва, на които органите на реда дават отговор с принуждение. Броят на краткотрайно арестуваните надвиши 2000 души. От тях 50 души към този момент получиха присъди - арест с друга дълготрайност и санкции. Общо наказаните участници в последните няколко всеобщи акции са над 500. Социалните мрежи са цялостни със известия за арести на даже инцидентно преминаващи, които силите за сигурност са сметнали за стачкуващи.

По остаряла традиция в началото

 

формалните медии пренебрегнаха митингите

 

и акцентираха на уикенд хепънингите като " Шашлик лайф ", на който съгласно локалните управляващи се събрали над 300 000 души в Москва, или безплатния музикален празник Meat&Beat ( " Месо и темп " ), които напълно неслучайно съответстват с провеждането на митингите. Известният прокремълски ефирен водещ Владимир Соловьов даже разгласи, че уредниците на протестите са наели хора от други места в опит да предизвикат полицията и да бъдат отразени в новините по положителен метод. Телевизия РЕН ТВ, която е следена от бизнес кръгове, близки до Кремъл, излъчи репортаж, съгласно който искащите да се кандидатират за локалната Дума дори не са взели участие в митингите. Репортажът внушава, че някои опозиционни водачи имат връзки с американското разузнаване и че уредниците са примамвали хората да вземат участие, като са предложили храна за домашните им любимци. " Россия 1 " непосредствено упрекна непознати служби, че стоят зад демонстрациите. 

Градусът на напрежението в съветската столица се увеличи още повече, след като арестуваният за 30 дни Алексей Навални беше признат в болница с остра алергична реакция. Същият ден той беше върнат в ареста, а съдът отхвърли молбата му да бъде освободен по здравословни аргументи. Любов Собол, юристка от Фонда за битка с корупцията на Навални, се трансформира в лице на митингите в Русия. Тя обяви гладна стачка, тъй като не беше позволена до изборите за градски съвет на Москва. После излъчи онлайн в интернет ареста си. Властите упрекват опозицията, че " се пробва да направи от Собол съветската Жана д`Арк ". Собол в действителност е подготвена да се бори до дъно за правото си да се кандидатира, тъй като е уверена, че след финансовата рецесия и пенсионната промяна

 

хората са ядосани и изморени от властта и желаят промени

 

Мнението ѝ се удостоверява от юлското изследване на фонд " Петербургска политика ", съгласно което 59% от хората считат да гласоподават на изборите за Московски градски съвет при 22% през 2014 година

Говорителят на съветското Външно министерство Мария Захарова упрекна американското посолство в Москва и " Дойче веле ", че са призовавали за присъединяване в неразрешените митинги в столицата. След митинга Берлин разгласи, че " арестите са несъразмерни " по отношение на мирния темперамент на събитието, и прикани за освобождението на стачкуващите. Подобни позиции пристигнаха от Лондон и Париж, както и от Европейския съюз. Междувременно съветското посолство в Лондон атакува английските медии поради това, че нарушавали правилото на безпристрастност при отразяването на митингите в Москва. Руските дипломати акцентират също, че митингите в Москва " нямат нищо общо с демокрацията и свободата на изложение ".

За това какъв брой са изнервени управляващите приказва и последната опасност от съветската прокуратура, че ще изискат да се лишават родителските права на родители, които водят децата си на митингите, тъй като заплашвали тяхната сигурност. По-късно магистратите въпреки всичко се отхвърлиха от тази концепция. Опозицията към този момент разгласи, че ще провеждат митинги всяка седмица, независимо че управляващите не й разрешават. Според настоящо изследване на " Левада център " най-малко една трета от жителите на столицата се отнасят позитивно към демонстрациите и настояванията на протестиращите.

Кметът на Москва Сергей Собянин обаче дефинира тези акции като " провокации " и " всеобщи вълнения ", а стачкуващите сами принуждавали полицията да употребяват палки против тях, което била съответна реакция. Това демонстрира, че и двете страни не считат да правят отстъпка от своите претенции и дейности, което може внезапно да повиши напрежението, само че и да усили интензивността на жителите в разнообразни градове, не само в Москва. Миналата събота огромен митинг имаше и в Санкт Петербург. И всичко това се случва в разгара на отпускарския сезон. Със сигурност може да се предвижда, че с приближаването на изборите на 8 септември напрежението ще се повиши още повече. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР